Алуминий

        •  Мек алуминий – алуминиева ламарина, изрезки от ламарина, домакински съдове и др. Съдържание на алуминий над 99 %.

        •  Сборен (твърд) алуминий – картери, скоростни кутии, блокове от двигатели, машинни части.

        •  Алуминиева дограма – от прозорци и врати. Съдържание на алуминий над 98 %.

        •  Алуминиеви стружки – незамърсени с железни и неметални примеси.

        •  Алуминиеви капачки и кутийки – капачки от буркани и кутийки от безалкохолни напитки.

        •  Алуминиев кабел (жица) – почистен от тънък многожилен проводник, от кабели с водеща стоманена жица, от екранирани и изолатни кабели, желязо, изолации и други неметални включвания.

       •  Алуминиеви радиатори

 

Допълнителна информация: Алуминият е мек немагнитен, траен, лек, и ковък метал с цвят, вариращ от сребрист до мътносив в зависимост от грапавината на повърхността. Той е най-изобилният метал в земната кора и третият най-изобилен химичен елемент в нея, след кислорода и силиция. Съставя около 8% от масата на твърдата покривка на Земята.

Химически активен, алуминият рядко се среща в природата в чист вид, а обикновено е съставна част от някой от повече от 270-те съдържащи алуминий минерали. Самороден алуминий се среща само като малка фракция в лишена от кислород среда, като вътрешността на някои вулкани. Има сведения за залежи на самороден алуминий в дълбоките североизточни части на Южнокитайско море.

Съединенията на алуминия са били познати от древни времена. През 1808 г. английският химик Хъмфри Дейви го описва като „Aluminum“ и се опитва да го произведе. За първи път е получен в чист вид през 1825 г. от датския физик Ханс Кристиан Оерстед. По това време алуминият струва повече от златото. Цената на алуминия пада за десет години с 90 %.
През 1866 г. почти едновременно и независимо един от друг Чарлс Мартин Хол в САЩ и П. Ерц във Франция открили съвременния промишлен метод за получаване на алуминий.

Алуминият има широко приложение като конструктивен материал. Основните му качества са лекота, податлив на щамповане, висока топлопроводимост, устойчив на корозия (всъщност много бързо взаимодейства с кислорода от въздуха и се покрива с плътен слой оксид, който е корозоустойчив; в техниката се използват и други процеси за пасивиране повърхността на алуминиевите изделия). Тези свойства правят алуминия извънредно популярен при производството на кухненски прибори.

Дуралуминий:

Основният недостатък на алуминия е малката механична здравина. Ето защо обикновено се използва сплав с малки количества мед и магнезий, известна под името дуралуминий (дурал). Тя широко се използва в производството на самолети и други летателни апарати, както и във военната техника. Дуралуминият е як като желязо, но е три пъти по-лек от него. За направата на алуминиево фолио и опаковки на храни се използва алуминий, легиран с минимални количества силиций, желязо, манган и магнезий. Алуминият се използва в металургията при получаването на някои метали от метални оксиди. Този процес се нарича алуминотермия. Освен това алуминият се използва за направата на огледала чрез алуминиево фолио. Друго приложение намира в медицината за направата на протези, а също така и за прочистване на вода чрез алуминиеви соли.

Научете още за останалите черни и цветни метали, изкупувани от „Шулц Строй 2018″ЕООД